Pielaveden laukkaset kokoontuivat lapissa pohtimolammella 16.7.2011

Pielaveden Laukkaset viettivät oman sukuhaaransa kokousta 16. heinäkuuta 2011 vaihteeksi Lapissa, Rovaniemen Pohtimolammella olevassa Bear’s Lodge -tilaushotellissa.

Kokouksen puuhamiehenä ja kokoonkutsujana toimi Eero ”Aaronpoika” Laukkanen, USA:n Floridassa asuva, mutta rovaniemeläiseen pielavetis-haaraan vahvasti kuuluva, kaikkien tuntema Loritan Eero.

Eero sai väen liikkeelle: osallistujia saapui paikalle odotettua runsaammin, 120 aikuista ja lisäksi lapsia. Ensikertalaisia Lapin Laukkasia oli sankoin joukoin mukana, mutta myös näissä kokouksissa jo konkareina nähtyjä kanta-pielavetisiä oli kiitettävän paljon. Nuortakin polvea oli tullut mukavasti juhlaan. Vieraita saapui jopa Saksasta ja Ruotsin Lapista. Jo aamukahvi hirsiravintolassa kirvoitti kielenkannat melkoiseen porinaan, eikä tahti päivän mittaan ainakaan vähentynyt.

Laukkas-banderolli sopi mitä parhaiten Pohtimolammen hirsiravintolan seinään, onhan tämä osa hotellista kokouksen järjestäneen Eeron Kalle-papan rakentama.

Eero (oik.) toivottaa tervetulleeksi Reino Laukkasen Vaasasta. Eero oli pukeutunut filippiiniläiseen kansallisasuun, valkoiseen barongiin, vaimo Jenifer kun on filippiiniläinen.

Torniolainen Tommi Laukkanen toi sukujuhlaan Ruotsin puolella asuvat tätinsä Ellen Lundgrenin (kesk.) ja Terttu Waaranperän (oik.)

Juhlassa ei todellakaan kravatti kiristänyt, vaan tunnelma oli leppoisa ja vapaa. Tämä oli Eeron ansiota, kun hän lupsakan rentoon tyyliinsä juonsi ohjelmat ja esiintyi itsekin. Oman jännityksensä päivään toi Eeron heti aluksi kertoma tieto, että hänen vaimonsa Jenifer oli juuri lähtenyt synnytyslaitokselle Floridassa. Tilannetta seurattiin tiiviisti koko päivän. Noin kello 21 Eero sitten viestitti olevansa onnellinen, terveen poikavauvan uunituore isä. Niilo Arvid Laukkasen ( 3945g ja 53,5 cm) syntymä kruunasi kokouspäivän!

Ohjelma oli monipuolinen kokonaisuus viihdettä ja asiaa. Siihen sisältyi mm. Rovaniemen Laukkas-veljesten kirvesmiesporukan työstä kertova nauhoitus, savonkielistä runonlausuntaa ja paljon muisteluita, tarinaa ja turinaa. Aimo Laukkanen kertoi lyhyesti Lapin Laukkasten kantaisien muutosta Pielavedeltä Lappiin. Jouni ja Lauri Laukkanen kertoivat Lapin Laukkasten veljessarjan sutkauksia ja juttuja. Muittenkin Laukkasten edesottamuksista kuultiin vähintäänkin välihuutoja. Sukuseuran rahastonhoitaja Oskari Laukkanen toi terveiset sukuseuran johdolta ja kertoi kirjoitusharrastuksestaan sekä luki tarinoitaan lapsuudestaan. Niistä tarinoista sopii ottaa mallia, kun ryhtyy itse kirjoittamaan muistelmiaan, joilla toivottavasti rikastuttaa tekeillä olevaa Pielaveden Laukkasten sukukirjaa. Margit Laukkanen esitteli Laukkasten keittokirjan ja selvitteli sukuvaakunan symboliikkaa. Myös musiikkia kuultiin: eivät jääneet maakuntalaulutkaan laulamatta, ja yhdessä nautittiin lempeästä huilunsoitosta ja Jaakko Tepon laulusta Laukkasen kravattisonni. Sukukirjahanke nytkähti selvästi eteenpäin, vaikka todettiin, että projekti on perisavolaiseen tapaan vain aloittamista vaille valmis. Aineiston kokoaja Kari Laukkanen sai tällä kertaa jo muisteluja ja jutunjuurta mukaansa, vaikka tietysti niitä kaivataan vielä paljon lisää. Sukukirjatoimikunnan Ritva Laukkanen skannasi ahkerasti vieraiden mukanaan tuomia valokuvia. Hän myös tiedotti ensi kesän Kerimäen valtakunnallisesta kokouksesta ja kutsui kaikki mukaan.

Lounaaksi nautittiin katkarapukeittoa, salaatteja, lohta ja poropyöryköitä lisukkeineen sekä päälle lettukahvit. Kukaan ei tiettävästi jäänyt nälkäiseksi. Arpoja ostettiin peräti 264 kappaletta, ja voittoja jaettiin onnekkaille.

Iltapäivällä juhlaseurue retkeili tutustumaan vuonna 1927 valmistuneeseen Sinetän vanhaan kansakouluun. Koulu on Eeron isoisä-Kallen kirvesmiesporukan urakoima, yksi heidän tekemistään 28:sta Lapin kansakoulusta. Nykyisin se on mm. kylätoimikunnan käytössä.

Päivästä jäi kävijöille varmasti hyvä ja iloinen mieli. ”Ette tule pettymään”, vakuutteli Eero kutsussaan, ja sehän jos mikä kävi toteen. Pienemmällä porukalla jatkettiin vielä iltaa Lampisessa ja nautittiin savusaunan lempeästä lämmöstä ja maistuvasta iltapalasta. Hyvät juhlathan kestävät ainakin kolme päivää, ja seuraavana päivänä kahviteltiin edesmenneen Teuvo Laukkasen kodissa Tapionkylässä hänen Airi-vaimonsa emännöidessä sukulaisten kokoontumista.. Molemmissä kyläpaikoissa muisteltiin Lapin Laukkasten sukutarinoita ja vaiheita niin kuin vain Laukkaset osaavat!

Teksti: Margit Laukkanen
Kuvat: Margit ja Aimo Laukkanen

Taukojen aikana Margit ja Aimo esittelivät kuvin ja lehtileikkein sukuseuran viime vuosien toimintaa tätä varten kokoamassaan näyttelyssä .Useat kiinnostuivat seuran jäsenyydestä, ja keittokirjoja myytiin 16 kappaletta.

Kari Laukkanen seurasi arvonnan voitonjakoa etupenkistä, vaikka tällä kertaa onnettaret eivät tainneet hänelle voittoja suoda.

Koululla kampanisu ja kahvi maistuivat retkeilijöille, ja sitten istahdettiin kuuntelemaan Paavo Heikkilän esitelmää koulun vaiheista. Myös Sinetän kylän tapahtumat varsinkin sodan aikana ja sen jälkimainingeissa kiinnostivat kuulijoita.

LampisenPihalla.jpgVielä käytiin kääntymässä Lampisessa, Jouni ja Hannele Laukkasen talon pihapiirissä, jossa kuulimme isäntäväen kertomana talon ja perheen historiaa. Jouni paljastui varsinaiseksi tarinankertojaksi, ”höpöttäjäksi”, kuten hän itse sanoo!

Ounasjoki.jpgTapionkylän Laukkasten kotipaikka on aivan Ounasjoen partaalla. Samassa pihassa oli aikoinaan edellisen polven veljesten, Jaakon ja Onnin, yhteinen kotitalo.