sukukokous kerimäellä 30.6.2012

aamu

Laukkasten IX sukukokous 30.6.2012 Kerimäellä sai puitteikseen loistavan kesäisen päivän. Päivä alkoi maailman suurimmassa puukirkossa aamuhartaudella. Juhlavaan päivän aloitukseen osallistui noin puolet sukujuhlaan ilmoittautuneista eri sukupolvia edustaneista seuran jäsenistä.

Hartauden jälkeen Kerimäen seurakunnan opas kertoi, miksi kirkko on niin valtava. Kirkon rakentamisen aikana seurakunnan paimenena ollut kirkkoherra oli sitä mieltä, että kirkosta täytyy löytyä paikka jokaiselle 10 000:lle seurakuntalaiselle. Kirkko päätettiin toteuttaa kuitenkin niin, että puolet seurakuntalaisista mahtui kerrallaan kirkkoon. Kovasti ihmettelimme, miten sen aikuisilla välineillä ilman sähköä ja koneita tämä upea kirkko oli saatu rakennettua.

vastaanotto

Hotelli Herttuassa alkoivat ilmoittautumiset jo heti yhdeksältä. Kokouksen osallistujille jaettiin sukuseuran vaakunalla koristetut kassit sisältöineen. Päivän ohjelman ja sukukokouksen asiapapereiden lisäksi kassista löytyi sukuseuran uusi muistikirja.

sukukokousAlkulauluKerimaki.jpg

Puheenjohtaja Risto Laukkanen avasi sukukokouksen. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Veikko Laukkanen Mikkelistä, sihteeriksi sukuseuran sihteeri Päiviö Turtiainen Suolahdelta sekä pöytäkirjantarkastajiksi seurassa suuren työpanoksen tehneet Margit ja Aimo Laukkanen Salosta. Ääntenlakijoiksi valittiin osaavia jäseniämme eli Leo Laukkanen Mikkelistä ja Sirpa Herve Jyväskylästä.

Sukukokous hyväksyi menneitten kolmen vuoden toimintakertomukset ja tilinpäätökset ja luotsasi sukuseuraa kolmelle seuraavalle vuodelle. Toimintasuunnitelmassa keskeistä ovat sukututkimuksen jatkaminen, sukukirjatyöryhmän työskentely, jäsenlehden julkaiseminen ja jäsenmäärän säilyttäminen nykytasolla sukuseuran aktiivisella panostuksella.

selvittiinpä ennenkin

Päivän teemana oli "Selvittiinpä ennenkin", jota havainnollistettiin monin eri tavoin. Karin- kabinettiin koottiin sukuneuvoston jäsenten omista ja joidenkin ulkopuolisten asianharrastajien esineistä aihetta kuvaava mittava näyttely. Kierrätyksestä, kotikonsteista ja uusiokäytöstä oli kirjallista aineistoa ja eri materiaaleista valmistettuja vaatteita, sisustarvikkeita, koruja, kasseja, laukkuja, mattoja ja leluja. Suurta ihastusta herättivät solmioista tehdyt mekot, kahvipusseista askarrellut tarve-esineet, oikean vanhanajan suutarin saappaantekovälineet tarvikkeineen sekä videonauhoista ja juomatölkkien klipseistä valmistetut juhlalaukut ja korut. Esillä oli myös kauppojen vanhoja tuotekuvastoja sekä tarvekaluja ennen nettikauppaa, kännyköitä, höyrysilitysrautaa ja sähkömankelia. Näyttelytilassa pyöri non-stopina vanhoista työtavoista kertovia filmejä.

"Oinoska" eli Pirjo Kartano kertoi yksinkertaisista tavoista selviytyä jokapäiväisissä askareissa mm opettamalla valmistamaan sanomalehdestä bioroskapussin. Sisätilojen opastus hoidettiin vanhanajanhiihtolatujen merkkausten tapaan erivärisillä kreppipaperinauhoilla

Hattu.jpg  Tyyny.jpg  Laukku.jpg

Kukkahattu ja laukku videonauhoista, tilkkupeitto ja sohvatyyny jäännös- ja purkulangoista, nalle käytetystä tekoturkiksesta

ulkotilan aktiviteetit

Ulkotiloihin laitettiin pystyyn jo edellisestä sukukokouksesta tuttu kolikkopaja. Päivään osallistuneet saivat itse lyödä muistoksi kolikon kokoelmiinsa.

Ulkoterassilla oli näytteillä paljon kekseliäisyyttä vaatineita uusiotuotteita Espoon nuorten työpajalta. Kerimäen 4-H- nuoret olivat reippaina oppaina ja esittelijöinä.

ruokailut

Koska päivän teema oli selviytymien, oli kahvi- ja ruokailumenut valittu pula-ajan keittokirjojen resepteistä. Aamukahvilla nautittiin piirakoita ja munavoita. Lounaslistan alkupaloina oli perunavelliä, tuoresuolattua haukea, hiillostettua ahventa, savustettua porsasta, sienisalaattia, porkkanaraastetta ja kuivattuja juureslastuja, lämpimänä ruokana oli perunalohilaatikkoa, karjalaista uunipaistia, keitettyä perunaa ja paistettuja nauriita. Jälkiruoka pullavanukas ja vaniljakastike näytti olevan monen nuoren ja vähän iäkkäämmänkin osallistujan mieleistä.

Totesimme monella suulla, että tosi maukasta ja täyttävää ruokaa saa ihan kotimaisista tarvikkeista. Jonottaminenkin pula-aikojen tapaan tuli nyt konkreettisesti tutuksi kaikille.

juhla

Päiväjuhla iltamien tapaan aloitettiin yhteislaululla: Olet maamme armahin Suomenmaa, Iltamajuhlaan kuuluu tietenkin puhe, jonka aiheena oli "Selvittiinpä ennenkin". Siinä tuotiin esille se, miten suomalaiset vaikeissa oloissa ovat selvinneet kaikenlatuisesta huollosta ja mitä se kansalaisilta on vaatinut. Georg Malmstenin laulu Pennitön uneksija solistin esittämänä jatkoi samaa linjaa.

Juhlan kohokohtana oli seuran puheenjohtajan suorittama kunniakirjojen luovutus kunniapuheenjohtajaksi nimetylle Aimo Laukkaselle sekä seurassa ansiokasta työtä sukuneuvostossa tehneille Kouvolan Jorma Laukkaselle ja Lopen Reijo Laukkaselle.

Juhla jatkui kuopiolaisen Salmelan perheen esittämällä todella ajatuksia herättävällä pienoisnäytelmällä. Koko viisihenkinen perhe valotti ja vertaili rooleissaan perheiden selviytymistä entisaikaan ja tämän päivän menossa.

Keijo ja Päiviö tarjosivat vielä musiikkia Rauno Lehtisen kappaleella On hetki. Sen jälkeen päästettiin irti " Oinoska, elämää nähnyt Iisveden sahojen laitamien kasvatti" eli Pirjo Kartano. Haitari, hauskat, oivaltavat jutut ja laulut saivat naurun kirpoamaan yleisöstä monen monituista kertaa.

Juhlan lopuksi arvottiin halukkaiden kesken kahvipusseista tehty ostoskassi. Yhteislaulu Honkain keskellä kajahti vielä ravintolasalissa ennen lähtökahvia.

hotellin palvelut

Hotellin palvelut saivat kiitosta kaikilta. Jos joku asia vaati muutosta, henkilökunta toimitti nopeasti ja joustavasti jutun uuteen kuosiin. Siis hotellikin selviytyi.

 

Ritva Laukkanen

Kuvat Essi Huttunen